Chiar dacă este mai mic ca Bucureștiul, orașul Cluj-Napoca te poate copleși având în vedere concentrația mare de obiective turistice, dar nu dispera și lasă-ne să te ghidăm cu o listă a celor mai atractive locuri de vizitat din Inima Transilvaniei.
Clujul, un oraș uimitor – al doilea ca mărime după București – situat în nord-vestul României este un centru arhitectural, comercial, științific și educațional, găzduind Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare din țară.
Turiștii sunt atrași nu numai de nenumăratele obiective turistice din Cluj, ci și de amplasamentul acestuia, deoarece distanța dintre oraș și București, Budapesta sau Belgrad este aproximativ aceeași.
Orașul, cu o istorie lungă și interesantă, merită văzut măcar o dată în viață. Nu contează când vizitați Cluj-Napoca, orașul vă va oferi întotdeauna ceva special:
- festivaluri, concerte;
- expoziții, monumente, muzee, clădiri istorice frumoase;
- cluburi, baruri și multe altele.
Puteți face chiar o excursie la munte, destinațiile situându-se la 1-3 ore de centrul orașului (în funcție de drumețiile pe care le preferați).
Dacă ai ajuns la Cluj și nu știi ce să faci, ce locuri sunt numai bune de vizitat, unde să găsești obiective turistice și atracții pentru a-ți face amintiri și, de ce nu, niște poze „instagramabile”, recomandările noastre sunt soluția perfectă.
Obiective turistice de văzut în Cluj
În centrul istoric al Clujului există multe clădiri frumoase din secolele 18-19 și chiar unele mai vechi care datează din secolul al 14-lea. Aici puteți întâlni aproape toate stilurile de arhitectură: de la goticul medieval timpuriu la realismul socialist sovietic.
Totuși, în acest cocktail arhitectural își fac loc cu ușurință și peisajele naturale care nu vor înceta să te surprindă, fie vară, fie iarnă.
1. Parcul Cetățuia
Pentru a admira o priveliște de ansamblu a întregului oraș, nu trebuie decât să traversați Someșul pe podul Regele Ferdinand, iar mai apoi să faceți stânga, moment în care veți observa treptele care duc spre Cetățuie.
Acest obiectiv este un fost așezământ al unei fortărețe construite de austro-ungari după ce au pus mâna pe Transilvania. Pe lângă rolul militar, aceasta servea ca închisoare.
Acum, pe vârful dealului rămășițele cetății aproape că au dispărut, acolo fiind construit în 1970 Hotelul Belvedere. În 1995, oficialitățile orașului au ridicat lângă hotel o cruce impunătoare de fier pentru a o înlocui pe cea din lemn, care se presupune că a fost distrusă de comuniști în 1950.
2. Piața Unirii
Piața Unirii este unul dintre cele mai frumoase locuri din Cluj și cu siguranță unul de vizitat de fiecară dată când soarta vă aduce în Inima Transilvaniei. Piața este, de asemenea, unul dintre cele mai bune locații pentru a-i urmări pe cetățenii orașului cum își desfășoară activitatea.
Aici, într-una dintre cele mai mari piețe din România, puteți cu adevărat să gustați Cluj-Napoca explorând centrul orașului și să cunoașteți elementele de bază ale municipiului.
Ansamblul monumental al lui Matthias Corvinus cu cei 4 generali ai săi este poziționat în centrul pieței. Ceea ce face acest loc unic este faptul că a fost construit în jurul Bisericii Sf. Mihail, a doua cea mai mare catedrală gotică din România, după Biserica Neagră din Brașov.
Una dintre părțile lateriale ale piețe este complet pietonalizată. Aici vă puteți petrece după-amiezile la una dintre terase, având în vedere că piața este o ”capcană” perfectă pentru soare. De asemenea, vă puteți procura și niște amintiri de la chioșcurile cu suveniruri.
3. Opera Națională Română
Clădirea Operei Naționale din Cluj este una din bijuteriile sclipitoare ale orașului. Edificiul operei a fost construit în anul 1919 de un cuplu de arhitecți austrieci pentru a găzdui opera maghiară, dar după anexarea Transilvaniei la România, acesta și-a schimbat scopul.
Exteriorul neo-baroc al clădirii este absolut superb și asortat în interior cu tot ce ți-ai putea imagina vreodată că ar trebui să iasă în evidență o clădire ca aceasta: coloane, decorațiuni aurii și scaune de culoarea roșu regal.
Pe lângă operă, clădirea găzduiește spectacole de teatru și balet.
4. Parcul Central
Arborii din Parcul Central sunt plămânii orașului, aceștia transformând zona într-un loc perfect pentru plimbări relaxante.
Parcul este o bucată de teren verde, plină de copaci, între centrul orașului și râul Someșul Mic care trece prin Cluj, iar în zilele toride de vară poate fi un refugiu perfect din calea razelor puternice ale soarelui.
Această zonă este casa multor evenimente, a muzicii live, a hamacelor întinse între copaci și a tarabelor care vând mâncare și băuturi. Locul unde o mare nesfârșită de oameni se bucură de seri alături de prieteni și familie.
Există inclusiv o fântână superbă și, bineînțeles, uimitorul lac Chios, care este mărginit de copaci și plin de înaripate precum rațe sau lebede. Nu în ultimul rând, parcul găzduiește vestitul Casino, care de-a lungul anilor a îndeplinit rol de:
- Cazinou;
- Muzeu etnografic;
- Școală de arte;
- Restaurant.
5. Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”
În Cluj, chiar dacă orașul este unul modern și în continuă dezvoltare, poți găsi cu ușurință și obiective turistice mai pitorești, precum Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”.
Acesta este primul muzeu în aer liber din România și a fost înfiinţat la 1 iunie 1929. Parcul este situat la o ușoară ieșire din oraș (puteți merge cu ușurință pe Strada Romulus Vuia, care începe lângă gară, sau puteți lua un taxi).
Odată ajuns aici, vei începe o călătorie înapoi în timp. Amplasamentul este o colecție de locuințe și obiecte mutate din locația lor inițială și aduse în parc pentru păstrare. Exponatele reflectă stilul de viață rural din trecut al României.
Aici puteți descoperi instalaţii tehnice şi ateliere ţărăneşti databile în perioada secolelor XVIII-XX și gospodării ţărăneşti tradiţionale echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar.
6. Grădina Botanică ”Alexandru Borza”
Grădina Botanică din Cluj-Napoca a fost fondată în anul 1920 de către botanistul Alexandru Borza și se întinde pe o suprafață de circa 14 hectare, unde sunt cultivate peste 10.000 de taxoni (categorii sistematice de plante) care sunt grupate în mai multe sectoare (ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal).
De asemenea, în interiorul spațiului botanic există o serie de secțiuni individuale:
- Grădina romană;
- Mediteraneană;
- Japoneză.
În plus, puteți vizita și sere de:
- Plante acvatice;
- Palmieri;
- Orhidee și ferigi (neaccesibilă publicului);
- Bromeliacee, precum ananasul (neaccesibilă publicului);
- Plante suculente, precum Aloe (neaccesibilă publicului).
Grădina este un loc minunat pentru a merge și a face o plimbare pe lângă susurul pârâului, acesta complementând paradisul verde din inima Clujului.
7. Palatul Banffy din Cluj-Napoca
Palatul Banffy a fost proiectat și construit în 1775 de arhitectul german Johann Eberhard Blaumann pentru guvernatorul și contele Bánffy György. În 1951, aici a fost deschis Muzeul Național de Artă.
Cele 22 de săli ale palatului adăpostesc obiecte de artă, sculpturi și picturi. Muzeul are o colecție excelentă de lucrări semnate de mari artiști români, dintre care cei mai renumiți sunt Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Theodor Pallady.
Palatul este compus din 4 aripi și o curte interioară. Accesul este destul de ieftin și cu siguranța vei găsi acolo ceva de care să te îndrăgostești. În plus, cât de des ajungi să te plimbi în jurul unui palat baroc?
8. Casa Matia Corvin
Casa Matia Corvin, situată în apropierea Pieței Muzeului, datează din secolul al XV-lea și este locul unde s-a născut, în 1443, unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei, Matei Corvin (Matthias Corvinus).
Fiind unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Cluj, această bijuterie arhitecturală evidențiază trecerea de la stilul arhitectural gotic la cel renascentist.
Astăzi, puteți admira clădirea cu modificările care au fost făcute în secolul al XIX-lea, când edificiul a suferit un proces de restaurare.
În ceea ce privește scopul pentru care a servit această clădire, situația s-a schimbat de-a lungul secolelor. În 1740, casa a fost cumpărată de municipalitatea Cluj-Napoca și folosită ca spital și închisoare. După cel de-al doilea război mondial, a găzduit un colegiu, iar mai târziu, clădirea a fost alocată Universității de Artă și Design.
9. Pădurea Hoia Baciu
De-a lungul anilor, s-au scris multe povești și legende despre pădurea Hoia Baciu. Astfel, se spune despre “Triunghiul Bermudelor al României”, cum a mai fost descrisă pădurea, că este un loc în care:
- Oamenii dispar;
- Poți să vezi fantome;
- Prin care ajungi în altă lume;
- Aterizează OZN-urile etc.
Ca dovadă au fost raportate frecvent defecțiuni electronice, baterii descărcate sau câmpuri magnetice fluctuante.
De asemenea, sunt multe fotografii cărora cu greu le poți găsi o explicare logică. Există și o poieniță circulară mare în pădure, cunoscută sub numele de Zona Moartă, deoarece aici nu cresc copaci sau alte vegetații.
Știai că: pădurea Hoia Baciu a fost inclusă de prestigiosul Conde Nast Traveler într-un top de 15 păduri bântuite din întreaga lume?
Totuși, în ciuda celor care se tem de pădure, sunt persoane care acceptă enigma, se alătură frecventelor petreceri organizate acolo, sau chiar angajează un ghid specializat care să îi îndrume prin misterul pădurii.
Locuri de vizitat în Cluj: Puburi și restaurante
Pe lângă nenumăratele obiective turistice, în Cluj te poți aventura și într-o multitudine de lumi gastronomice.
Astfel, în cazul în care cauți un loc bun unde să mănânci, nu ai mult de furcă. Fie că aveți un buget care vă permite extravaganțe sau, dimpotrivă, vreți să economisiți, există întotdeauna un loc pentru dvs. în oraș.
De la restaurante care servesc preparate din bucătăria tradițională românească până la cafenele, baruri si puburi cu mâncăruri și produse asiatice mai exotice, la Cluj-Napoca găsiți de toate.
1. Baracca
Baracca a fost al treilea cel mai bun restaurant din țară în 2013, iar în 2015 a fost desemnat cel mai bun restaurant cu bucătărie internațională din România. Practic, acest local e de pus pe lista oricui merge la Cluj și vrea să mănânce ceva gustos și rafinat.
Dacă ai pe cineva special pe care vrei să-l impresionezi, fă o rezervare la Baracca.
2. Marty
Nu prea ai cum să greșești cu Marty.
- Mâncare excelentă;
- Servicii excelente;
- Prețuri rezonabile.
Aici puteți găsi gusturi din întreaga lume, în combinații bogate și inedite. În Cluj, sunt aproximativ 9 locații asemănătoare marca Marty, însă totodată diferite. Fiecare dintre ele propun o atmosferă unică, plăcută și prietenoasă, în care zâmbetele sunt mereu din partea casei.
3. Klausen Burger
Klausen Burger, unul dintre cele mai renumite restaurante din Cluj care au și o fabrică de bere.
Restaurantul are o zonă de luat masa în aer liber pe o terasă cu o priveliște superbă asupra orașului, iar locația este la doar câțiva metri distanță de Piața Unirii, piața principală din Cluj-Napoca.
4. Che Guevara Social Pub
Localul are o amenajare cu trimitere la revoluționarul Che Guevara, la Cuba şi la anii ’50, cu elemente de decor specifice și cu imagini adecvate. Atmosfera căutată este cea de pub prietenos și comod, nesofisticat si nestrălucitor.
Locația are două baruri principale şi 4 săli de mărimi diferite, toate spaţiile fiind bine ventilate şi dotate cu aer condiţionat. Peste vară sunt deschise şi cele două terase, una la stradă, pe trotuar, iar cealaltă în curtea interioară.
5. Irish & Music Pub
Adresă: Strada Horea 5, Cluj-Napoca.
Despre Irish & Music Pub, lumea din Cluj, și nu numai, știe că este un loc nonconformist în care se organizează deseori concerte. Irish & Music Pub are o mare deschidere spre genurile muzicale actuale.
În plus, în pub veți avea deseori ocazia să asistați la concerte de jazz, la piese de teatru și la lansări de carte. Dacă doriți să vă bucurați de un vin sau de o bere sau să gustați niște preparate de calitate, acest restaurant merită încercat.
6. Charlie Pub & Restaurant
Localul unde poți merge să te relaxezi ascultând muzică live, savurând o cafea, o friptură suculentă sau un pahar de whisky din cele peste 200 de etichete pe care le au.
Charlie, inspirat după faimosul personaj cu numele de familie Chaplin, este amplasat chiar în inima orașului. Aici găsești distracție, oameni frumoși și un personal de excepție. De curând pe lângă serviciul de livrare a mâncării, aceștia au început să livreze și băuturi.
Locuri de vizitat în Cluj: Cluburi
În esenţă, Cluj-Napoca este un oraş tânăr, plin de viaţă și aglomerat plin de cluburi, pub-uri, restaurante & evenimente împrăștiate pe străzile din centrul orașului. Orașul are multe de oferit pentru oricine caută o viață de noapte bună: cluburile sunt deschise până în zori, până la plecarea ultimului client.
Iată câteva cluburi de renume din Cluj-Napoca:
- Club Midi;
- NOA Club;
- Euphoria Music Hall;
- Janis Club;
- After Eight Cocktail Club.
După cum puteți vedea, Cluj-Napoca este un loc demn de vizitat, pentru arhitectura, atmosfera și cafenelele sale, iar în același timp, locația este un popas perfect pentru relaxare, înainte de a explora restul Transilvaniei.
Dacă ați trecut prin Cluj, ce locuri sau obiective turistice v-au impresionat cel mai mult? Vă așteptăm părerile în comentarii.
Alte surse:
1. Lukács József (2005). Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale.