Meniu de Crăciun: 10 preparate tradiționale recomandate de un chef internațional

Ori de câte ori ne gândim la Crăciun, ne fuge gândul și la mâncare, la un meniu pentru masa de Crăciun, nu-i așa?

Această sărbătoare pe care o iubim cu toții are o semnificație aparte și este încărcată cu tradiții și obiceiuri. În România, cele mai dragi tradiții sunt tăierea porcului, mai ales în zonele rurale, colindatul și masa luată împreună cu familia și prietenii.

Poate că anul acesta e mai dificil să ne întâlnim cu toții în ajunul marii sărbători, însă asta nu înseamnă că un meniu de Crăciun nu trebuie să existe în planurile fiecărei gospodine.

Cu o asemenea ocazie lumea fie încearcă noi mâncăruri, fie rămâne în totalitate la felurile tradiționale românești. Însă indiferent de caz, trebuie să fim conștienți că nu totul se învârte în jurul papilelor gustative.

Ce avem de reținut când vrem să facem un meniu de Crăciun?

Sărbătorile de iarnă au un farmec anume. Ele aduc bucurie și căldură în sufletele oamenilor și sunt o ocazie perfectă pentru o masă copioasă. Totuși, excesele nu sunt niciodată binevenite. De aceea, când vine vorba de mâncare trebuie să fim extrem de atenți.

Bugetul

Bugetul cumpărăturilor în monede

Întâi de toate, ar fi bine să ținem cont de bugetul pe care îl avem la dispoziție. Acesta este unul dintre cei mai importanți factori atunci când ne gândim la masa de Crăciun.

În privința alimentelor, de preferat ar fi să alegem prețurile cele mai avantajoase , fără a sacrifica neapărat calitatea. Dar să nu uităm și de cât anume cumpărăm.

Câte alimente cumpărăm

Coș de cumpărături - cât cumpărăm

De Crăciun avem tendința de a cumpăra mult mai multă mâncare decât de obicei. Cumpărând asemenea cantități de alimente, se ajunge cu ușurință la o risipă de mâncare și, invariabil, la bani irosiți.

Să nu uităm preferințele

Deși anul acesta vom avea mai puțini musafiri, este indicat să ținem cont și de preferințe. Uneori suntem tentați să facem mici experimente, să gătim noi feluri de mâncare. În acest context, ideea poate aduce rezultate nu tocmai dorite.

Crăciunul, cu toate că este o sărbătoare care presupune relaxare, pentru unii aduce, de fapt, mai multă muncă.

Când avem o bucătărie deja plină, supraîncărcată, este dificil să punem în practică planuri noi.

O gospodina lucreaza la desertul pentru un meniu de craciun perfect

Marea majoritate a persoanelor care gătesc de Crăciun știu cât de încărcat le este programul. Astfel, devierile de la un meniu de Crăciun cu care deja ne-am obișnuit se pot transforma în adevărate bătăi de cap.

Un meniu de Crăciun recomandat de un maestru bucătar

Chiar și fără adiții „exotice”, meniul de Crăciun pe care cu toții îl cunoaștem ne permite să ne delectăm cu o masă delicioasă.

Un susținător al mâncărurilor tradiționale românești, chef Ioan „Johnny” Șușală, și-a câștigat titlul de maestru bucătar în străinătate și s-a întors apoi în țară pentru a-i învăța pe români să-și iubească bucatele.

El recomandă prietenos să rămânem în curtea noastră și să nu deviem prea mult de la „porcăriile” noastre.

Din moment ce mulți dintre noi avem obiceiul de a tăia porcul în perioada sărbătorilor de Crăciun, cel mai bine ar fi să ne rezumăm la câteva din preparatele care derivă de aici.

Pentru un meniu complet de Crăciun am putea să punem pe masă următoarele:

1. Aperitive

Jumările, un preparat deosebid de gustos, sunt aproape nelipsite de pe masa de Crăciun. Alături de acestea se poate servi:

  • un platou de cârnăciori afumați și prăjiți;
  • puțină slană cu ceapă;
  • telemea uscată.
Meniu de Crăciun: Cârnați prăjiți

În completarea meniului, merge foarte bine o salată de varză murată, castraveți sau ardei murați.

De asemena, aici se mai poate servi salată de boeuf, cu pui sau vită, sau o salată a la russe cu maioneză vegană.

Nu în ultimul rând din meniul de Crăciun nu trebuie să lipsească piftia de porc.

2. Friptura de porc

Friptură de porc și sos pentru un meniu de Crăciun perfect

Pentru un fel principal, friptura de porc cu sos și cartofi făcuți la cuptor este una dintre cele mai bune idei. Apoi, lângă toate acestea, putem adăuga și un pahar de vin fiert sau un păhărel de țuică.

3. Sarmale cu smântână

Sarmale puse la fiert dintr-un meniu de Crăciun
Autor: Swithun Crowe – oală cu sarmale / licență: CC by CCO 2.0.

O altă mâncare ce nu va lipsi niciodată de pe masa de Crăciun sunt sarmalele. În general, acestea sunt preparate cu carne tocată de porc și orez. Ele pot fi învelite în frunze de varză proaspătă sau varză murată. Pentru cei care vor să consume mai puțină carne, există și sarmale cu păsat.

4. Desert

Cozonac, desert perfect pentru orice meniu de Crăciun tradițional
© Ionuț Trif – cozonaci cu nucă, mac, stafide și ciocolată

Aici, la recomandarea chef-ului, avem „cozonac, cozonac și mai mult cozonac”. Sau, pentru cei care preferă o mică deviere de la desertul obișnuit, o creme brulee cu cafea.

De ce consumăm atât de multă carne de porc în ajunul sărbătorilor de iarnă

Data de 20 decembrie este cunoscută pentru români ca fiind sărbătoarea Ignatului.

Conform tradițiilor, în ziua sărbătorii, familiile se întâlnesc pentru a tăia porcul, însă de multe ori data consacrată obiceiului nu se respectă din simplul fapt că oamenii sunt ocupați. Astfel, mulți aleg să sacrifice porcul atunci când au în fapt timp pentru asta.

Tăiere porc de Ignat pentru un meniu de Crăciun complet în Săcuieu.
© Ionuț Trif – obiceiul tăierii porcului în comuna Săcuieu, Cluj

Zonele rurale sunt cele care au păstrat cel mai bine acest obicei. Acolo, oamenii se pregătesc din zori pentru munca dificilă care îi așteaptă. Prepară cu atenție șoricul, slana, cârnații, jumările și multe alte gustări. Astfel, în vremea sărbătorilor de iarnă, oamenii au bucate pregătite pentru mesele festive.

Crăciunul ne oferă mai tot timpul ocazia de a fi aproape de familie. Este o sărbătoare a bucuriei și a dăruirii. Pe lângă cadouri, brazi împodobiți, colinde și mirosul ademenitor de prăjituri, se regăsește o masă încărcată cu de toate.

Dacă încă nu te-ai decis ce meniu de Crăciun să gătești anul acesta, urmează sfatul unui maestru bucătar și rămâi la preparatele tradiționale. În cazul în care ai vrea ca totuși să pui ceva diferit pe masă, nu-ți fie frică să experimentezi, chiar dacă asta înseamnă să te abați de la „porcăriile” obișnuite.

Voi ce gătiți de Crăciun? Lăsați un comentariu mai jos și, nu uitați, consumați totul cu măsură.

Articole asemănătoare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Urmărește-ne pe social media

219FansLike

Devino un european adevărat

Abonează-te la newsletter-ul Euromanian și alătură-te comunității noastre! Stai la curent cu ultimele trenduri europene și pășește prin cocktailul cultural de pe bătrânul continent.