În ultimii ani, în România, tot mai mulți tineri celebrează o sărbătoare internațională numită Halloween. Cu toate acestea, țara noastră are propriile variante ale acestei sărbători, spre exemplu, seara de Luminație, sărbătorită pe 1 noiembrie, sau chiar Noaptea Sfântului Andrei, serbată la cumpăna dintre 29 și 30 noiembrie.
Ceea ce anumite persoane nu știu, e faptul că ambele sărbători (atât noaptea de Halloween, cât și seara de Luminație) își au originile într-un ritual celtic, străvechi, ce poartă numele de Samhain.
Să cunoaștem istoria nopții de Luminație
Ziua Morților, cunoscută în regiunile nordice și sud-vestice ale României sub denumirea de Luminație, este o sărbătoare ale cărei rădăcini se întind până departe în istoria culturii europene. Ea s-a născut din vechea sărbătoare celtică Samhain, fiind inițial preluată de Biserica Catolică.
Calendarul catolic distinge două date specifice:
- 1 noiembrie: Sărbătoarea Tuturor Sfinților;
- 2 noiembrie: Ziua Morților.
În perioada medievală, această sărbătoare a ajuns încetul cu încetul și în spațiul românesc, fiind apoi preluată de Biserica Ortodoxă.
Această zi dedicată comemorării morților este celebrată în Transilvania, Banat și Maramureș pe data de 1 noiembrie și poartă denumirea de Luminație.
Totodată, pentru ortodocși, zilele de 29, respectiv 30 noiembrie poartă o semnificație aparte. Noaptea dintre cele două zile este cunoscută drept Noaptea Sfântului Andrei. Conform credinței populare, în Noaptea Sfântului Andrei spiritele revin în lumea oamenilor.
Ce semnifică noaptea de Luminație
Luminația sau Ziua Morților reprezintă un moment de comemorare a celor stinși din viață. Această sărbătoare aduce împreună familiile și oferă un prilej perfect de meditație.
De cele mai multe ori, familiile se adună în cimitire pentru a așeza pe morminte coroane sau buchete de flori.
Ziua sau, mai bine spus, seara de Luminație are și o altă semnificație. Ea simbolizează, conform viziunii catolice, clipa în care sufletele celor ajunși în purgatoriu se îndreaptă spre rai. După ce s-au curățat de păcate, acestea se îndreaptă spre viața veșnică, în drumul lor fiind călăuziți de lumina lumânărilor.
Care sunt tradițiile din noaptea de Luminație
- Îngrijirea mormintelor: este una din cele mai importante tradiții care țin de Luminație. Ea reprezintă respectul și grija pe care rudele le poartă față de cei răposați. Ziua de dinainte de Luminație este adesea rezervată curățării și vopsirii mormintelor;
- Rugăciuni de pomenire a morților: adesea, la cererea familiilor, preoții ortodocși vin în cimitire pentru a spune rugăciuni de pomenire;
- Aducerea de flori și lumânări: cei apropiați aduc coroane sau buchete de flori pe care le așează pe morminte. De cele mai multe ori sunt aduse și lumânări sau candele, acestea oferind un incredibil spectacol de lumini.
Ce obiecte poartă o semnificație aparte
- Lumânările: semnifică lumina și căldura, un far ce călăuzește sufletele celor morți spre locul lor de veci;
- Coroanele de flori: reprezintă darurile venite din partea familiilor, daruri ce au menirea de a reîmprospăta amintirea răposaților;
- Alimentele: anumite sate păstrează încă obiceiul de a aduce apă sau alimente la mormintele celor dragi. Acesta este un gest asemănător cu oferirea pomenii și are aceeași semnificație.
Să cunoaștem mai bine noaptea de Halloween
Halloween-ul, în varianta sa lungă: „All Hallows Eve/Evening”, este o sărbătoare recunoscută internațional. În limba română, traducerea ei ar însemna Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Ea, dincolo de originile catolice, se trage din sărbătoarea celtică Samhain și prezintă diverse particularități specific occidentale.
Multă lume consideră că Halloween-ul a fost adoptat de alte popoare după ce el a căpătat o oarecare importanță în Irlanda. Iar dacă în majoritatea Europei există o versiune a sărbătorii ce înfățișează un ton profund religios, pe continentul american, ea își pierde esența.
Halloween-ul, sărbătorit pe data de 31 octombrie, inclusiv în România, a devenit, în special în Statele Unite, o sărbătoare mai mult comercială. Deși la bază rămâne o ocazie de celebrare a spiritelor, ea s-a transformat ulterior într-o modalitate de socializare datorită nenumăratelor petreceri organizate.
Printre statele în care Halloween-ul a devenit o sărbătoare extraordinar de populară se numără Irlanda, SUA, Canada, Regatul Unit, Australia, Germania și Noua Zeelandă.
Ce semnifică noaptea de Halloween
Asemeni versiunii europene, Halloween-ul pornește de la ideea de veghe, de întâlnire între viață și moarte. Noaptea de Halloween este momentul în care porțile dintre lumea spiritelor și cea a oamenilor se deschid. Copiii colindă din casă în casă pentru a aminti oamenilor să se păzească de spiritele rele.
Care sunt tradițiile nopții de Halloween
Dacă vrei să te familiarizezi cu adevărat cu tradițiile de Halloween, îți recomandăm să te uiți la filmul Hubie Halloween, care înfățișează tocmai capitala acestei sărbători, Salem.
- Colindatul sau „trick-or-treat”: de departe cea mai cunoscută și iubită tradiție a nopții de Halloween. Atunci copiii își cumpără diverse costume, imitând de la monștri până la eroi de film, și colindă casele din jur. Ei bat la ușile oamenilor rostind întrebarea „trick-or-treat”, în general primind dulciuri sau bani drept răsplată. Cei care nu oferă nimic micilor colindători riscă să devină ținta unei farse sau a unei sperieturi;
- Sculptarea dovlecilor: există concursuri de dovleci sculptați, unde premiile sunt acordate celor care creează dovleacul cel mai înfricoșător;
- „Dunking-ul” sau „Bobbing for apples”: este un alt joc de Halloween care a devenit faimos, însă unul care încă nu s-a integrat în România. El presupune pescuirea unor mere dintr-un butoi cu apă, având la dispozițite doar propria ta gură pentru a le prinde;
- Petrecerile de Halloween: au fost organizate întâi pentru copii, însă ele și-au extins ulterior intervalul de vârstă. Acestea au o tematică înfricoșătoare, iar participanții se prezintă în diverse costumații.
Ce obiecte au o semnificație aparte
- Dovleacul de Halloween: este probabil simbolul central al întregii sărbători. El a căpătat această importanță cu ajutorul culturii populare. Fie că vorbim despre filme de Halloween, povești, desene sau orice alt produs artistic, dovleacul rămâne în centrul atenției;
- Decorațiunile de Halloween: ele contribuie la formarea unei atmosfere potrivite. În perioada respectivă sunt la fel de căutate precum decorațiunile de Crăciun;
- Costumele: au fost integrate în tematicile petrecerilor de Halloween și în alte obiceiuri precum colindatul. Pe lângă dovlecii sculptați, ele reprezintă o a doua piesă centrală a sărbătorii.
Luminație și Halloween: două sărbători înfrățite
Lunga istorie a popoarelor ne demonstrează în repetate rânduri că noi toți avem origini comune. Sărbătorile din România sau din alte state europene își vor găsi adeseori un echivalent în orice colț al lumii, cu mici diferențe, desigur, așa cum se întâmplă în cazul Halloween-ului și Luminației.
Un lucru clar este că Luminația își păstrează până azi specifiul religios. Și totuși, „All Hallows Eve/Evening” s-a născut din aceeași sărbătoare celtică. Cât se poate de adevărat este faptul că Halloween-ul, în România, a înaintat spre o versiune laică a Luminației, de unde și marile controverse legate de sărbătoare.
În final, este important să nu uităm că la bază, ambele au aceeași semnificație: comemorarea spiritelor celor morți.
Tu ce faci de obicei de Halloween? Dar de Luminație? Lasă-ne un comentariu mai jos.