• Emil Boc a participat la conferința Eurocities 2020 unde a expus un plan format din 4 idei prin care Europa poate prospera și astfel deveni un loc ideal în care să ne petrecem viețile.
Este greu de crezut că România, cu toți politicienii ei corupți, autostrăzile neterminate și pădurile tăiate, poate deveni un paradis al acestei planete în care restul globului ar visa să locuiască, nu-i așa?
Ei bine, din perspectiva lui Emil Boc, primarul orașului din Inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, acest vis nu este unul imposibil.
Adevărul este că există o diferență clară între nivelul de trai din vestul și estul Europei. În ciuda acestui fapt, edilul a expus un plan din 4 pași ce trebuie îndeplinit în viziunea sa pentru a transforma toată Europa, inclusiv România, în cele mai bune locuri de trăit din lume.
Boc a descris cele 4 componente ale planului său (le puteți vedea mai jos) în cadrul conferinței anuale Eurocities 2020. La conferință au mai participat vicepreședintele Parlamentului European și primarii orașelor:
- Bilbao și Barcelona (Spania);
- Braga (Portugalia);
- Bristol (Marea Britanie);
- Nantes (Franța);
- Helsinki (Finlanda);
- Stockholm (Suedia);
- Gdansk (Polonia);
- Praga (Republica Cehă).
1. Un nou vis european
Așa cum cetățenii din Statele Unite ale Americii aspiră să trăiască „The American Dream”, Emil Boc crede că este necesar să apară o nouă variantă a acestuia în Europa.
Visul american presupune existența unui ideal în care oportunitățile sunt egale pentru fiecare american. Scopul? Permiterea cetățenilor să își urmeze și îndeplinească țelurile. O Europă a tuturor posibilităților ar suna bine, nu-i așa?
„Cred că în acest moment avem nevoie disperată de un nou vis european. Precum fondatorii Uniunii Europene au reușit să aducă pacea și prosperitatea după două războaie mondiale, așa trebuie și noi acum să avansăm la nivelul următor, un nivel care să inspire noua generație, să creeze emoție și să mobilizeze Uniunea Europeană”
Emil Boc, Eurocities 2020
Emil Boc, un deschizător de drumuri
Primarul Clujului este cunoscut pentru abilitatea sa de a atrage fonduri europene într-un mod eficient. Dovada este chiar orașul al cărei cârme a preluat-o pentru a 5-a oară. Cluj-Napoca, să nu uităm, a fost ales printre primele 6 cele mai inovative orașe din Europa.
Cu toate acestea, Emil Boc este conștient de faptul că el singur nu poate să aducă acest nou vis european în toate statele „bătrânului continent”. Prin urmare, edilul a punctat necesitatea colaborării celorlaltor primari de orașe europene prezenți și nu numai.
„Nu știu ce este acest vis. S-ar putea să am câteva idei, însă cred că ar trebui să lucrăm împreună pentru a construi din temelii acest nou vis al Europei. Pentru asta avem nevoie de mai multă Europă, nu mai puțină.”
Emil Boc, Eurocities 2020
2. Digitalizare și creșterea sustenabilității
Punctul secund de pe planul expus de Emil Boc în cadrul conferinței Eurocities reprezintă o oglindă a direcțiilor în care se îndreaptă Clujul, un oraș tot mai digitalizat și, totodată, mai verde.
De la transformarea garajelor de autobuze învechite în flote electrice ale căror veste s-a dus prin toată țara, la inaugurarea primei străzi smart din România și luarea deciziei de a planta un milion de copaci în următorii 4 ani, există nenumărate dovezi care atestă dorința lui Boc de a moderniza Clujul într-un mod prietenos cu mediul înconjurător.
„Din perspectiva mea, fiecare primar din această Europă ar trebui să gândească și să acționeze într-un mod verde și digital. Acest mod de gândire ar trebui să facă parte din filozofia noastră zilnică.”
Emil Boc, Eurocities 2020
3. Dezvoltarea armonioasă a tuturor statelor UE
Un alt aspect important punctat de Emil Boc este faptul că niciun stat european nu trebuie lăsat în urmă; fie că e vorba de state dezvoltate din vestul Europei sau de cele mai sărace din estul acesteia.
Acest lucru este asigurat de politica de coeziune adoptată la nivelul UE, principala politică de investiții a Uniunii. În același timp, principiul coeziunii este o sursă esențială de fonduri europene de care România, de asemenea, a beneficiat și continuă să o facă.
„Trebuie să avem un suport puternic în ceea ce privește politica de coeziune. Este necesar să înțelegem că această coeziune nu este atât de mult un obiectiv tehnic a Uniunii Europene. Aceasta este o valoare fundamentală, care stă la miezul UE și ne aduce pe toți împreună, este lipiciul care ține laolaltă Europa.”
Emil Boc, Eurocities 2020
Ajutorul de coeziune este extrem de important în aceste timpuri. Pandemia de coronavirus a provocat mari dezordini la nivel economic, iar primarul Clujului știe asta.
„Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să subliniem cu disperare importanța politicii de coeziune și, desigur, în acest context să oferim sprijin pentru COVID-19.”
Emil Boc, Eurocities 2020
4. Lucrul în echipă la toate nivelele
Solidaritatea între statele membre UE a fost și va rămâne o piatră de temelie a Uniunii. Emil Boc a subliniat acest fapt printr-un îndemn la sprijin reciproc.
„Vreau să subliniez cât de important este să râmânem împreună, să creăm împreună ceea ce președintele Comisiei Europene a spus: cel mai sănătos continent de pe Pământ, și să avem până în 2050 un continent neutru din punct de vedere climatic.”
Emil Boc, Eurocities 2020
În vizunea primarului din Cluj-Napoca, este nevoie de trei ingrediente pentru a îndeplini acest ultim obiectiv:
- Integrare de fonduri europene. „Este important să știi exact pentru ce ai fonduri, nu să le ai în 10 locuri diferite deoarece este dificil să le manageriezi în acest fel”, a spus Boc;
- Subsidiaritate activă (o mai mare libertate și grad de implicare în investiții a autorităților locale, desigur, în colaborare cu autoritățile naționale și europene);
- Guvernare pe mai multe nivele.
”Acționând din această perspectivă, cu mai multă Europă, nu mai puțină, cred că putem avea cea mai bună viață posibilă de pe Pământ pe acest continent, în Europa.”
Emil Boc, Eurocities 2020
România, dar și Europa, nu arată ideal în acest moment, însă dacă statele membre UE și cetățenii acestora încep să acționeze ca o singură forță, sunt șanse mari să reușim să aducem mai aproape acel vis european despre care a vorbit primarul Clujului, Emil Boc. Astfel, putem transforma împreună continentul european într-un adevărat paradis al Terrei.