Array

Ioan „Johnny” Șușală: sfaturi de succes de la un chef care a împărțit bucătăria cu Gordon Ramsay

De multe ori avem obiceiul să privim cu admirație spre oamenii de succes și să visăm să ajungem măcar pentru o clipă în locul lor. Tot la fel de des uităm sau omitem, intenționat sau nu, faptul că succesul nu apare de nicăieri, ci este obținut prin muncă și dedicare, în toate domeniile.

Așadar, am ales să aruncăm un ochi spre bucătăriile profesioniste din țară, desigur, în căutarea unui chef român care dă dovadă de virtuozitate în gastronomie. L-am găsit pe Johnny.

Ce mai pui de dac, nu-i așa? Ei bine, nu uitați că aparențele înșală, așa că haideți să-i aflăm povestea lui chef Ioan „Johnny” Șușală.

Cuprins articol

    Cine este Johnny Șușală?

    El are mai bine de 20 de ani de experiență în bucătărie și o poveste de spus. Se află într-un parteneriat cu chef Nico Lontraș, în cadrul companiei Rare Foods Services, și este un formator de chefi în cadrul HoReCa School.

    Johnny Susala la Horeca Culinary School
    © Horeca Culinary School

    De asemenea, el este un membru fondator al Chefs Round Table, un club selectiv de chefi specializați pe diverse domenii ale artelor culinare.

    Întrebat despre cariera sa și despre motivul pentru care a părăsit inițial țara, el a menționat următoarele:

    „În ’97-’98 toți aveam un vis, tărâmul făgăduinței care însemna vestul, nu neapărat America.

    Toți ne doream să ajungem acolo, prin prisma statutului, pentru că în ’97-’98, un bucătar sau un ajutor de bucătar, când spunea ce lucrează, lumea râdea de el pentru că nu înțelegea meseria, o considera o meserie joasă.

    Dacă spunea cineva ajutor de bucătar, putea să spună la fel de bine miner, era aceeași categorisire.”

    Totuși, spre deosebire de alte persoane care aleg traiul din alte țări fără a se gândi la întoarcere, chef Ioan Șușală și-a promis că într-o zi va reveni pe plaiurile românești.

    „Am plecat cu gândul să-mi iau casă, să învăț o meserie afară, mult mai profesional. Am plecat cu gândul să mă și întorc înapoi.”

    El a petrecut în jur de 11 ani în străinătate. A lucrat pe un vas de croazieră și în țări precum Italia, Franța sau Anglia. Cu toate acestea, și-a ținut promisiunea, la momentul actual activând în România.

    Cum și-a obținut porecla?

    Numele pot fi, indiferent de limba din care provin, greu de pronunțat pentru străini. Astfel, chef Ioan Șușală menționează că, lucrând pe un vas de croazieră alături de străini, adesea își auzea numele pronunțat greșit.

    „Ideea este că am fost pe vas, iar limba oficială era engleză. Majoritatea nu cunosc sau nu pot pronunța un nume propriu. Numele propriu nu se traduce. În loc să îmi zică Ioan, îmi ziceau I-one și am avut o perioadă de vreo 3 săptămâni, o lună, unde toată lumea îmi spunea I-one.”

    Hotărât să schimbe puțin situația, chef Șușală s-a prezentat la biroul de angajări pentru a cere un nou ecuson pe care a tradus numele Ioan în Johnny.

    Un CV de cinci stele

    Odată cu timpul a venit experiența și renumele. Munca în străinătate oferă multiple posibilități. Pentru o persoană pasionată de bucătărie, asemeni lui chef Ioan Șușală, ocazia de a profesa în diverse restaurante și de a experimenta modul de lucru din fiecare a reprezentat o oportunitate care nu trebuia și nu putea fi ratată.

    „Experiența n-a fost în totalitate în restaurante de top, cât în restaurante în general. O experiență într-un restaurant cu stele Michelin sau un restaurant care înțelege sistemul de brigadă este foarte, foarte binevenită pentru oricine.

    te ajută să înțelegi că fără organizare, fără etică profesională nu poți reuși în această meserie și că o rețetă de bază este una singură, nu există alte tot felul de invenții.”

    În același timp, cheful a amintit și de faptul că asemenea restaurante aduc împreună persoane din diferite culturi, te pot ajuta să ajungi alături de chefi de renume sau să creeze coincidențe, așa cum i s-a întâmplat și lui – să lucreze cu chefi francezi căsătoriți cu românce.

    Cot la cot cu Gordon Ramsay

    Chef Gordon Ramsay gatind
    © Dave Pullig / licență: CC BY 2.0

    Cariera lui chef Johnny Șușală l-a condus la un moment dat în aceeași bucătărie cu celebrul chef britanic, Gordon Ramsay. Nu puteam să nu încercăm să aflăm cum a fost, dar se pare că faimosul bucătar este cameleonic, comportându-se diferit în show-urile TV față de viața reală.

    „Multă lume când am mai dat interviuri, m-au luat că am lucrat cu Gordon, am lucrat cu Jamie Oliver. N-am lucrat niciodată cu Jamie. Am lucrat cu Gordon și e un om integru, un profesionist. cum îl știe lumea de la TV este numai când apare pe sticlă. E ușor diferit față de cum îl cunoaște publicul.”

    Charlize Theron, o prietenă a unui prieten

    Bucătarii internaționali par să aibă multe tangențe cu alte vedete mondiale. După ce am văzut cum un alt chef român, Nicolai Tand, a primit un trandafir de la Jennifer Aniston, Ioan Șușală ne-a mărturisit că primul lui chef într-o bucătărie din Anglia a fost un sud-african, „coleg de clasă cu Charlize Theron.”

    Charlize Theron, colega de clasa primul chef al lui Johnny Susala

    Actrița este câștigătoare de Oscar, Globurile de Aur și a avut roluri în filme cunoscute precum Monster, Mad Max: Fury Road, Hancock și Atomic Blonde.

    Ce înseamnă să fii chef?

    Atunci când ne referim la viața unui chef, adeseori uităm de volumul de muncă pe care acesta îl depune. Programul devine prelungit, viața personală e mai încărcată, iar responsabilitatea devine mai apăsătoare. Ceva ce pare ușor din afară se poate dovedi extrem de dificil odată ce ai căpătat o perspectivă mai amplă.

    Prin urmare, efortul, pasiunea și determinarea sunt factori cheie în cariera de bucătar.

    Chef-ul Ioan Șușală a mai amintit și de următorul aspect:

    „La TV, mulți bucătari se autointitulează chefi, prin prisma apariției lor la TV și oamenii care privesc nu fac diferența între show-ul culinar și adevărul din bucătărie. Ca să fii chef trebuie să parcurgi un drum foarte greu, nu e vorba de aparițiile la TV, ci de cunoașterea bazelor bucătăriei.”

    Mai mult decât atât, meseria de maestru bucătar este mult mai complexă și depășește granițele bucătăriei. Așa cum am aflat de la chef Șușală, pentru a deveni un chef și pentru a-ți crea un renume, ai nevoie de multe abilități.

    De la o experiență amplă pe resursa umană, până la crearea de food costs și gestionarea conflictelor din bucătărie, toate aceste atribute se combină pentru a da naștere unui chef.

    Foarte important în acest domeniu este să știi cum „să fii uman și umil cu colegii, să fii un lider, nu un șef.”

    Sfaturi pentru succes în carieră

    Poate că toate aceste aspecte pot suna descurajant pentru cei ce doresc să aleagă calea gastronomiei, însă nu vă faceți griji. Interesul, pasiunea și hotărârea reușesc întotdeauna să conducă pe oricine de la o idee la țelul dorit.

    Desigur, un sfat din partea unui profesionist nu va strica niciodată, așa că să reținem câteva lucruri de importanță maximă pentru a avea succes, venite din partea lui chef Șușală.

    • Punctualitatea;
    • Când primești un ordin sau o cerință, execută-l;
    • Nu consuma alcool la muncă;
    • Nu fura, în toate sensurile acestui cuvânt;
    • Trebuie să ai pasiune pentru ceea ce faci;
    • Învață cât mai multă bucătărie.

    „Datoria următoarei generații de bucătari este să educe clienții cum să mănânce.”

    E rândul tău să îți croiești drumul spre succes! Care dintre sfaturile lui chef Ioan Șușală te-au ajutat cel mai mult? Spune-ne în comentarii.

    Articole asemănătoare

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Urmărește-ne pe social media

    219FansLike

    Devino un european adevărat

    Abonează-te la newsletter-ul Euromanian și alătură-te comunității noastre! Stai la curent cu ultimele trenduri europene și pășește prin cocktailul cultural de pe bătrânul continent.